• vrste ortodoncije

Interceptivna ortodoncija

Interceptivna ortodoncija podrazumijeva prvi pregled djeteta, te praćenje njegovog rasta i razvoja do ispadanja svih mliječnih zube i nicanja trajnih. Prvi pregled poželjno je učiniti u dobi od 7-9 godina starosti djeteta, a žvačne smetnje, karijesom zahvaćene mlijećne zube, dudanje palca i slična stanja, lakše je ukloniti ako se ranije uoče.Na taj način uvelike se smanjuje potreba za ortodontskom terapijom, a često se ne dovodi roditelja i dijete u situaciju potrebe za vađenjem pojedinog zuba u svrhu ortodontske terapije.

INTERCEPTIVNA-ORTODONCIJA

Funkcionalna ortodontska terapija

Ovakav vid terapije provodi se kod djece za vrijeme njihovog najsnažnijeg rasta. Često se upotrebljavaju mobilne naprave,a kod djece je prisutna mješana denticija, odnosno imaju i mliječne i trajne zube. Svrha ovakve terapije je pospješiti rast gornje ili donje čeljusti, a cilj dobivanje optimalnijeg i kompletnijeg odnosa zuba u zagrizu. Upotrebljavaju se naprave koje se izrađuju na individualnim gipsanim modelima ali i nove, danas prisutne i revolucionarne, silikonske naprave trenažeri, isto tako učinkovite.

FUNKCIONALNA-ORTODONTSKA-TERAPIJA

Fiksna ortodontska terapija

Fiksna ortodontska terapija odnosi se na upotrebu malenih bravica (metalnih ili keramičkih) koje lijepimo na vanjske plohe zuba te upotrebom super-elastičnih žica pomićemo zube i oblikujemo čeljusni greben. Ovakva naprava ima stoljetne korjene u američkoj ortodontskoj školi,a svakodnevni napredak u izradi dentalnih ortodontskih materijala donose nam sve veću sigurnost i učinkovitost u tretmanima. Zadovoljstvo je kod pacijenta i kod njegovog terapeuta.

FIKSNA-ORTODONTSKA-TERAPIJA

Estetska ortodontska terapija

Estetika osmjeha često mora potražiti pomoć ortodonta. Današnji pacijeti koji žele lijep osmjeh, ravne, svijetle i zamjetne zube, nemogu se zadovoljiti samo izbjeljivanjem ili keramičkim ljuskicama. Ortodontski pomak zuba na željeno mjesto u zubnom nizu neizostavna je potreba estetike osmjeha.

ESTETSKA-ORTODONTSKA-TERAPIJA