• ortodont strip 1
  • ortodont strip 2
  • ortodont strip 3
  • ortodont strip 4
  • ortodont stolica


Početak prozirnih alignera

U mnoštvu ortodontskih naprava u posljednje vrijeme ističu se tretmani sa prozirnim “maskicama”, alignera. Maskice su kompletno prozirne i tijesno prianjaju na zube u zubnom nizu te daju dojam “nevidljivog aparatića”. Upotreba prozirnih maskica počela je 80′ godina kada je tehnološki napredak omogućio izradu prozirnih termoplastičnih folija različitih debljina. Takve tvrde folije zagrijavanjem se razmekšaju i pritisnu na gipsani odljev zubnog modela te uz vakuum ohlade na modelu. Tada folija poprima novi oblik koji odgovara zubima na modelu.

Takve su folije u početku služile kao “retainer” nakon ortodontske terapije a primjećeno je da bi se mogle upotrijebiti i za manje pomake zuba u svrhu ortodontskog pomaka i poravnavanja zuba.

OrthoCaps1

Razvoj nevidljive ortodoncije

Danas su tehnološki principi izrade vrlo precizni pa gipsani modeli bivaju skenirani preciznim 3D uređajima koji nam uz pomoć računala digitaliziraju postojeće stanje zubnih nizova. Kompjuterski programi u mogućnosti su krivo postavljene zube u zubnom nizu ispraviti te izraditi stereolitografski model idealno postavljenih zuba. Svaki zub koji se pomiče (od 0.25-0.33mm) i mijenja svoju poziciju u zubnom nizu, računalni operater u kompjuterskom programu ugrađuje u niz i izrađuje maskice u željenom pomaku zuba. Na takav način izrađuje se niz maskica koja svaka u sebi nosi “novi zapis” pomaka određenih zuba. Nošenjem i mijenjanjem maskica po zadanom redoslijedu pomiču se zubi a pacijent nosi “nevidljivu” prozirnu maskicu, ugodnu za nošenje sa mogućnošću skidanja prije jela ili pranja zuba.

OrthoCaps3

Današnja dostignuća sa Ortho Caps sistemom

S obzirom na velike prednosti za terapiju ova tehnika predstavlja budućnost za ispravljanje ortodontskih anomalija. Na tržištu nalazimo niz proizvođača ovakvog sistema, no Ortho Caps sistem ima određene prednosti pred ostalima (http://www.orthocaps.com/). Njemački proizvod, Ortho Caps, ističe se sistemom “Twin aligner” odnosno maskicom za dan i noć. Dnevna maskica je tanja i ugodna za nošenje, vrlo elastična i gumasta sa odličnim prianjanjem na zube. Noćna je nešto čvršća ali i dalje ugodna za nošenje dok spavamo. Ovaj sistem pokazao se vrlo učinkovit a pacijenti koji traže ortodontsku terapiju nevidljivim sistemom izuzetno su zadovoljni ugodnim nošenjem, otpornošću maskica te brzinom ispravljanja krivih zuba.

Način primjene je jednostavan, maskica se postavi na zube i odmah počinje djelovati. Jedan turnus maskica traje 3 tjedna, nakon toga uzima se nov par maskica dok se ne dođe do zadnjeg para maskica koje ujedno služe kao retainer, odnosno tada su zubi već ravni a ona ih zadržava u tom položaju. Tretmani traju 6 mjeseci za jednostavnije slučajeve do 1 godine za one zahtjevnije. Kontrolni pregledi kod ortodonta duplo su rijeđi nego kod terapije fiksnom ortodontskom napravom, odnosno svakih 3-4 mjeseca. Terapija se preporuča odraslim osobama koji su spremni imati ravne zube uz nevidljivi aparatić i cijelodnevno nošenje.

OrthoCaps4

Upute za pacijenta

Nakon predaje i prvog postavljanja maskica, pacijent ih nosi 20/24 sata dnevno. U početku zubi mogu biti osjetljivi, što prestaje kroz nekoliko dana nakon što se počinju pomicati. Po danu se nosi dnevna maskica a po noći čvršća noćna. Maskice se održavaju četkanjem sa četkicom za zube i ispiru po mlazom vode. Ne smiju se prokuhati ili podvrgnuti utjecaju topline jer tada mijenjaju oblik. Jedan par maskica nosi se 3 tjedna, a ako se nisu nosile prema uputama potrebno je produžiti nošenje. Dobra strana sistema očituje se mogućnošću povratka na nošenje već nošenih maskica jer se one ne bacaju i ne mijenjaju oblik. Odnosno, ako nismo naprimjer nosili dovoljno maskice broj 5 pa one više ne pašu na zube, moguće je ponoviti turnus sa parom maskica broj 4 dok se zubi ne pomaknu da nastavimo sa parom broj 5.

OrthoCaps2