• korisne informacije

Oralna higijena

Održavanje zuba i aparatića čistima, presudno je za normalan tijek terapije. Potrebno je dva puta dnevno kvalitetno oprati i zube i ortodontsku napravu. U tu svrhu koriste se, uz četkicu i zubnu pastu, dodatna pomagala poput interdentalne četkice, vodice za ispiranje i navoštenog konca.

Preporuke nakon postave fiksnog aparatića
• Održavati oralnu higijenu

• Ne jesti tvrdu hranu poput korice kruha, badema, kokica i slične hrane. Bravice su zalijepljene i moguće je da se odlijepe pod pritiskom žvakanja tvrđe hrane.
• Nakon postavljenih bravica zubi mogu biti osjetljivi, ali nisu potrebni lijekovi za smirivanje boli
• U slučaju odljepljivanja bravice, ista ostane visjeti na žičanom luku te se potrebno javiti u ambulantu radi ponovnog lijepljenja

Funkcijske smetnje i nepogodne navike

Dudanje palca ili prstiju, infantilni način gutanja, disanje na usta, prislini zagriz- smetnje su za normalan rast i razvoj zubnih lukova te zagriz uopće. One dovode do postave prednjih zuba “prema vani” , a posljedično do nemogućnosti normalnog zatvaranja usta. Izbočeni prednji zubi kod djece često bivaju traumatizirani udarcem pa je nemali broj djece koja od djetinjstva imaju ispune ili liječene mlade trajne sjekutiće.
Prisilni zagriz javlja se kad postoje prijevremeni kontakti zuba koji nisu odgovarajuće postavljeni pa prisiljavaju donju čeljust u nepravilni zagriz u stranu ili naprijed. Najčešće se radi o mliječnim očnjacima u mješanoj denticiji,

koji smetaju pri zatvaranju usta i prisiljavaju rast i razvoj u krivome smjeru.U tom je slučaju neophodan ortodontski pregled radi utvrđivanja prisutnosti takve smetnje koja bi, u slučaju bez određene terapije, zacijelo vodila k lošem zagrizu i, u budućnosti, težem ispravljanju zuba i zagriza.
S obzirom na veliku mogućnost krivog postava mliječnih i mladih trajnh zuba preporučamo prvi ortodontski pregled sa 9 godina starosti djeteta. U to vrijeme počinje smjena stražnjih mliječnih zuba, a psihološka dob djeteta dozvoljava eventualne terapijske tretmane.